Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja | Göcseji Múzeum
Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Rendezvény dátum:
2024. február 25., 10:00 - 16:00

Az Országgyűlés minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Kelet-Közép-Európában csaknem egymillióan vesztették életüket a diktatúra következtében éhínségben, kényszermunkatáborokban vagy a kivégzéssel végződő koncepciós perek által. Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a politikai rendszer hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Áldozat volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés lehetőségétől.

Február 25-én vasárnap 10.00-16.00 óra között várunk minden megemlékezőt a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyén, a Mártírok útja 5. szám alatt. Aznap a kiállítás - amelyet az egykori Államvédelmi Hatóság Zala megyei parancsnoksága épületében alakítottak ki - ingyenesen látogatható.

Vasárnap a Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont három állandó kiállításába is díjtalan a belépés. 11.00 és 14.00 órakor tárlatvezetéssel várják a közönséget, az épület előtt 16.30 órakor pedig közös mécsesgyújtással emlékeznek az áldozatokra.