Múzeumi nyári táborok | Göcseji Múzeum

Múzeumi nyári táborok

A gyerekeink a digitális oktatás idején egyelőre a tavaszi szünidőt várják, de mi szülők már azon gondolkodunk, hogyan tudnánk csemetéinkkel tartalmasan, jókedvűen eltöltetni a hosszú nyári vakáció egy részét, amíg mi dolgozunk. Örömmel adjuk hírül, hogy idén is meghirdetjük nagy sikerű régésztáborunkat kettő és kézműves táborunkat hat alkalommal.

Kézműves tábor: a népi hagyományok és a népművészet iránt érdeklődő 7-12 éves gyerekek a Göcseji Falumúzeumban tartott foglalkozásokon megismerkedhetnek a szövés és a fonás rejtelmeivel, gyertyát mártogatnak, bőr és csuhé tárgyakat készítenek, nemezelnek és gyöngyöt fűznek. Eközben persze megtekintik a skanzen portáit, a korabeli használati tárgyakat és elnevezéseiket, megismerik a régen élt emberek mindennapjait. A falumúzeumban lakó állatokat (kecskéket, szamarat, bárányokat és a baromfiudvar lakóit) megetetik, miközben a régi népi gyermekjátékokat is kipróbálhatják. A Bogáncs Állatmenhely bevonásával megismernek néhány szeretetre és gondoskodásra vágyó kutyát, a menhely lakóit. Megtapasztalhatják, mit jelent a felelős állattartás. A gyerekek minden esztendőben élvezik a friss levegőn a kreatív munkát, és sok-sok ügyes fortélyt ellesnek a foglalkozás-vezetőktől.

Régésztábor: nagy sikerű tematikus nyári táborunk, amelyet a történelem iránt érdeklődő leendő 6., 7. és 8. osztályos diákoknak szervezünk, ez alkalommal az őskorba nyújt betekintést. Biztosan ismerősen csengenek azok a fogalmak, hogy újkőkor, bronzkor, vaskor, idol vagy kelta művészet. Nem gond, ha a gyerekek fejében cikáznak ezek a történelem órán hallott szavak, mert a múzeum régészei és múzeumpedagógusai azon lesznek, hogy a fiatalok nyelvén és érdeklődési területükhöz igazodva rendet tegyenek a sok információ között. A diákoknak régészek mesélnek a korról, a hozzá kapcsolódó ásatásokról, a kor embereiről.  A diákok igazi ásatásra is ellátogatnak, a délutánok pedig az aznap megismert tárgyi kultúra megformálásával telnek: kelta edényt és bronzkori ékszert készítenek. A hét tematikáját régész által vezetett kirándulás egészíti ki. Habár a Göcseji Múzeum az épület külső felújítása és belső átalakítása miatt jelenleg nem látogatható, a régésztábort a múzeum egyik külső kiállítási helyszínén, a Mártírok útja 5-7. szám alatt rendezzük meg. 

Bízunk abban, hogy a vírushelyzet nem írja felül a terveinket és sok vidám és tartalmas hetet tölthetünk el nyáron a gyerekekkel. A felkínált helyek gyorsan telnek, várjuk a jelentkezéseket!