Vendégségben Chagallnál | Göcseji Múzeum

Vendégségben Chagallnál

Már csak néhány hétig – október 31-ig - csodálható meg Marc Chagall „Teremtés és Biblia” című színes litográfiákból álló pazar kiállítása a szlovéniai Lendván. A zalaegerszegi Göcseji Múzeumnak évtizedek óta jó a kapcsolata a Lendvai Múzeum és Galériával. A szakmai segítségen túl közös pályázati együttműködések, előadások, kirándulások gazdagítják a közös múltat és a jelent. A Lendván szervezett művésztelepeken pedig számos zalaegerszegi képzőművész alkothatott, élvezve a szlovén magyarok vendégszeretetét. A minap úgy döntöttünk, kihasználjuk a még hátralévő napokat és szakmai úttal egybekötve megtekintjük a lendvai várgalériában a páratlan kiállítást.

Chagall kétségkívül a 20. századi képzőművészet óriásai közt foglal helyet. Sokszínű életműve a festményektől, rajzoktól és grafikáktól az üvegfestményeken és falikárpitokon át a fal- és kerámiafestésig terjed. A tárlat külön érdekessége az is, hogy valamennyi alkotás magángyűjteményből származik, s ekkor mondja azt a közönség, hogy most vagy soha, hiszen nem valószínű, hogy a Bambergben élő Richard H. Mayer gyakran enged betekintést a magántulajdonába.

Marc Chagall a bibliai témájú sorozatán több mint 25 évig dolgozott. Ambroise Vollard, a 20. század eleji francia kortárs művészet egyik legjelentősebb műkereskedője 1931-ben Palesztinába és Szíriába küldte a művészt, hogy a bibliai tájakat személyesen is bejárhassa, ihletet merítsen a tájból és az emberekből. A művész az első Szentföldre tett utazását élete meghatározó élményeként emlegette később is. A jelen kiállításon bemutatott litográfiák, bibliai illusztrációk ebből az alkotói korszakából valók. Zsidó neveltetése, múltjával való kapcsolata és emlékei egyébként is végigkísérték hét évtizedes művészi pályáját.

A tárlatot nézve elképzeltük, ahogy a festőgéniusz a 21. század közönségére rápillant, elmosolyodik és nem is időzik túl sokat, inkább a műtermébe siet. Hiszen mély meggyőződéssel hitte, hogy a világ mindig is igényelni fogja a szépet és mindig vágyakozva nézi a rendkívüliséget. Alkotóerejét és fantáziáját pedig ennek a művészetnek a szolgálatába állította.

2018.
október
03.