Élet a középkorban | Göcseji Múzeum

Élet a középkorban

Hogyan éltek az emberek a középkorban? Mivel töltötték a mindennapokat? Kik álltak szerzetesnek és miért? Milyen ruházatot viseltek és milyen fegyvereik voltak? Mivel játszottak a gyerekek és egyáltalán meddig élt egy ember a középkori Magyarországon?
Számos kérdés, aminek a megválaszolását az a sok régészeti feltárás segíti, amelyet a Göcseji Múzeum szakemberei is végeznek. Milyen volt az élet a középkori Magyarországon? Ki ne lenne szakavatottabb ennek a kérdésnek a megválaszolására mint egy régész. A "Kalandozások a múltba" című programunk egyik érdekes szakköre az "Élet a középkori Zalában - ahogy a régész látja". A Kölcsey Ferenc Gimnázium néhány tanulója a minap múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt, ahol Orha Zoltán régész kollégánk segítségével betekintést nyertek a román kori és gótikus építészet és társművészetek részleteibe. A diákok közül legtöbben a jáki templomot látták élőben, de megtudták, hogy Zalában is van egy értékes középkori egyházi épület, a türjei premontrei templom, aminek renoválásán ma is dolgoznak. Számba vették a diákok a magyar román kori és gótikus épületeket, majd a kallósdi Szent Anna-templomot makett formájában el is készítették. Az Árpád-kori kerektemplomot minden évben számos turista keresi fel. Az épület olyan apró, hogy még berendezése sincs (de ahogy megtudták a diákok, a középkorban nem is ültek le az emberek istentisztelet közben), az egyszerű oltárképe a névadó Szent Annát ábrázolja.
Érdemes tehát tavasszal sokat kirándulnunk akár itt Zalában is, hiszen barangolásaink közben számos középkori épületet vagy épületmaradványt találhatunk. Ehhez nem is kell messze mennünk, gondoljunk csak Türjére, Kallósdra, Egregyre, Keszthelyre, Zalaszántóra, Bagodra vagy Egervárra.

"Kalandozások a múltba" - EFOP 3.3.2-16-2016-00011


 

2019.
március
05.