Közgyűjteményi Szakmai Napok | Göcseji Múzeum

Közgyűjteményi Szakmai Napok

Kétévente szakmai rendezvény keretében számolnak be a közgyűjteményi munkatársak az elmúlt időszak kutatási eredményeiről, az aktuális témákról. A Göcseji Múzeum hét munkatársa is színes előadást tartott a Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napon, amelyet idén a város dísztermében rendezett meg a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára. 

Béres Katalin történész a Göcseji Múzeum új állandó kiállításáról mesélt, amely jelenleg túl van a tervezési fázison, a kollégák az életmód-történeti tárlat szövegeit fogalmazzák. A módszerek immár modernebbek lesznek, ami kevés szöveget, sok képet és interaktív elemeket jelent. A tárlaton egy házaspár, Egerszegi Mihály és felesége kalauzolja majd az érdeklődőket. Megyeri Anna történész Schlemmer József hagyatékát mutatta be a szakmai közönségnek, dokumentumokat és tárgyakat, amik nélkül sokkal kevesebb ismeretünk lenne a korabeli zalaegerszegi mindennapokról és Morandini Tamás építész család-történetéről. Dr. Kostyál László művészettörténész - Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrász művészetének nagy ismerője - az alkotó angliai tartózkodása során készült fotókról és levelezéséről beszélt, olyan forrásokról, amelyek váratlan helyről kerültek elő. Habár a dokumentumok nem képezik a múzeum tulajdonát, a művészettörténész feldolgozhatja az ezeken a tárgyakon lévő információkat.

Marx Mária etnográfus a hetési ruhaviseletről tartott előadást, Orha Zoltán az aktuális régészeti feltáráson megtudott tényekről és megtalált leletekről beszélt, a Letenye-Lapuleveles dűlő Árpád-kori ásatásról. Simmer Lívia régész a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán talált szenzációs leletekről osztott meg érdekességeket a hallgatósággal. Eke István régész a hobby fémkeresősökkel való együttműködés tapasztalatairól beszélt és bemutatta azokat a leleteket, amelyek a közös munka eredményei.