Megmentjük a téglaégető kemencéket | Göcseji Múzeum

Megmentjük a téglaégető kemencéket

A sajtó munkatársaival legutóbb 2017 novemberében találkoztunk a leendő Mindszentyneum területén, ami a Göcseji Múzeum régészei számára csodás lelőhelynek bizonyult. A csaknem 900 négyzetméteres ásatási területen várostörténeti szempontból nagy jelentőségű objektumok kerültek elő. Többek között középkori téglaégető kemencéket is találtak, amiből kettő nagyon jó állapotban mutatta meg magát az utókornak. Már akkor szóba került, hogy ezeket a leletanyagokat mindenképpen meg kell menteni, vétek lenne ezeket az építményeket a feltárás és dokumentálás után visszatemetni. A döntés megszületett, a pénzügyi források is rendelkezésre állnak, s a kemencék kiemelési munkálata 2020. február közepén elkezdődött, aminek részleteiről a minap rendeztünk egy sajtóeseményt.

Zalaegerszeg eddig nem bővelkedett középkori emlékekben. A kemencék viszont pont a 14. század végén, 15. század elején működhettek. A település ekkor került a veszprémi püspökséghez, és ebben az időszakban kezdődött meg a püspöki udvarház téglából való építése és ebben az időben zajlott a korábbi gótikus templom átépítése is. A környéken tehát indokolt volt a téglaégető kemencék jelenléte. 

A csaknem három évvel ezelőtti feltárás óta ideiglenes állagmegóvást végeztek a szakembereink: geotextillel letakarták őket, vastag szalmaréteggel borították, hogy ellenálljanak a nedvességnek és a fagynak. Most azonban a kiemelés és az elszállítás komoly fejtörést okozott a múzeum régészeinek és restaurátorainak. Az országban ugyanis ilyen munkára még nem volt példa, csupán egyetlen kis méretű Árpád-kori kemencét emeltek ki a lelőhelyéről a budapesti kollégák. Ezért ilyen témájú tapasztalata csak a Budapesti Történeti Múzeum szakembereinek volt. Már az előzetes felméréskor eldőlt, hogy egy tömegben lehetetlen kiemelni a kemencéket, fel kell őket darabolni és tömbökben elszállítani arra a fedett területre, ahol majd a későbbi restaurálásuk zajlik. A minél biztosabb egyben maradásukhoz pedig a kerámia-restaurálásnál használt anyagokat hívták segítségül. A kisebb méretű kemencét sikerült már tizenegy részre szedni, ezután egy vaslap alácsúsztatásával és markoló segítségével dobozba helyezik a kisebb tömböket, fóliázzák, a doboz üregeit hungarocellel és purhabbal kitöltik, ezután már csak a raktárba való elszállítás következik. 

A két téglaégető kemencét tehát részben kiemelték. Ezt követi egy közel két éves restaurálási időszak, majd a jövőben a Mindszentyneum egyik termébe visszaszállítják, ahol megcsodálhatja a közönség a két középkori műtárgyat. A modern kor szellemében virtuális eszközök és animáció is segíti majd, hogy valós képet kapjunk a kemencék korabeli működéséről.

2020.
február
28.