Mindszenty nyomában | Göcseji Múzeum

Mindszenty nyomában

Zalaegerszegen Pehm József néven ismerték a 25 éven át a város plébánosaként szolgáló Mindszenty Józsefet. A rendkívül tevékeny apátplébános fontos szerepet játszott a helyi közéletben és a hívek körében. Nem titok, szigorú ember volt. Keresztury Dezső irodalomtörténész így emlékezett róla: 

"Igen fontos szerepet játszott felnőtt életemben is a gimnázium másik hitoktatója, Pehm József ...  Inkább szigorú, mint jó tanár volt. Rendet tartott, de nem a szeretet és a tekintély, hanem a parancsuralom rendjét." 

Az apátplébános felépíttette a város egyik ma is meghatározó egyházi épületét, a IV. Károly emlékére ajánlott Jézus Szíve Plébániatemplomot, amelyet 1927-ben szenteltek fel és talán kevesen tudják, hogy a templom szószékét maga Zita királyné, az utolsó magyar király özvegye adományozta az egyháznak.

Másik legnagyobb alkotása a Notre Dame zárda- és iskolarendszer volt, amely 1929-ben nyitotta meg kapuit a tanulni vágyó lányok előtt, s amelyben tanítóképző is működött. Innen az 1930-40-es években jól képzett tanítónők indultak el a göcseji településekre, hogy segítsenek az elmaradottság felszámolásában. Nemcsak a gyerekeket tanították írásra és olvasásra, hanem ún. népművelés foglalkozáson a falvak felnőtt lakóit is okították.

1942-ben aztán Pehm a német eredetű családnevét szülőfaluja (Csehimindszent) után Mindszentyre változtatta. 1944-ben XII. Piusz pápa veszprémi püspöknek nevezi ki, majd a következő évben az esztergomi bazilikában érsekké szentelték. 

A Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium diákjai a "Kalandozások a múltba" című témanap keretében felkeresték azokat a helyszíneket, amelyek Mindszenty éveit nagyban meghatározták. Esztergom felé útközben megálltak a Vas megyei Csehimindszenten a Fő utca 34. számú épületnél, a hercegprímás szülőházánál. Fukszberger Imre, a hercegprímás Anna nevű testvérének az unokája, a település polgármestere nagy szeretettel várta a fiatalokat, sok érdekes történetet mesélt a családról és a szülőházból kialakított múzeumról.

Esztergomban az ország legnagyobb egyházi épületébe, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházba vonult a kiránduló csoport, ahol Mindszentyt érsekké szentelték, és ahová 1991-ben végső nyughelyre helyezték a bazilika altemplomában. Ott a gyerekek közösen elmondtak egy imát és megkoszorúzták a sírhelyet. Ezután vezetéssel megtekintették a bazilika belső terét, a főoltárképet, a kupola belső díszítését, az oltárok freskó- és szobordíszítését, a látványos orgonát. A bazilikától egy környékbeli sétával búcsúzott a csoport, s az óriási épület elvarázsolta a gyerekeket. Mi sem szemléltetné jobban a grandiózus méreteket mint az, hogy a kupola tetején álló kereszt, ami messziről egy "medálnyi" méretűnek látszik, valójában 7 méter magas.

 

"Kalandozások a múltba" - EFOP 3.3.2-16-2016-00011

2018.
november
23.