Múzeumok Őszi Fesztiválja: Az ajtó nyitva áll | Göcseji Múzeum

Múzeumok Őszi Fesztiválja: Az ajtó nyitva áll

Családi foglalkozásokkal, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, könyvbemutatókkal, pedagógusoknak szóló szakmai rendezvényekkel várnak minden érdeklődőt a vidéki és fővárosi múzeumok egyaránt. A nagy sikerű rendezvénysorozat idén szeptember közepétől november közepéig várja a közönséget. A Göcseji Múzeum programkínálata:

Szeptember 27-én, szerdán 17.00 órakor mutatjuk be a Zalai Múzeum 23. kötetét a Göcseji Múzeum Kisfaludi termében. A könyvet Dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Múzeum igazgatója ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Október 5-én, csütörtökön 17.00 órakor Dallal, tánccal című zenés, táncos, ismeretterjesztő rendezvényre várjuk a közönséget a múzeum Kisfaludi termében. Szabó Tímea néptánctanár és ifj. Horváth Károly népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere ezúttal az őszi népszokások, a szüreti munkák témája köré álmodta meg a foglalkozást.

Október 19-én, csütörtökön 18.00 órakor Dr. Vándor László régész, a Göcseji Múzeum nyugalmazott igazgatója Pölöskén, Zala megye Drégelye, Pölöske címmel tart előadást, a pölöskei Ördög vár történetével kapcsolatos legújabb kutatásokról.

Október 26-án, csütörtökön 15.00 órától Múzeumpedagógiai Évnyitó, Információs nap és Pedagógusok éjszakája programokra kerül sor a Göcseji Múzeum és a Magyar Olaj – és Gázipari Múzeummal közös rendezésben a Göcseji Falumúzeumban. Az érdeklődőket tájékoztatjuk az eddigi eredményeinkről, a következő év lehetőségeiről, illetve részt vehetnek interaktív foglalkozásokon, melyek a 2017/18-as év múzeumpedagógiai újdonságai.

A rendezvénysorozatot november 11-én a Márton-napi vigasságok program zárja a Göcseji Falumúzeumban. Szent Márton napja az éves gazdasági munkák végeztével hagyományosan a betakarítások és az új bor ünnepe. A nagy lakomákat követően kezdődött a téli, benti munkák időszaka és a karácsonyig tartó adventi böjt. Márton-nap azonban a vigasságé; a néphit szerint például, aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezik. Ezen a szombaton a folklór programok megtekintése mellett liba- és tökételek, borok, pálinkák, különleges göcseji finomságok kóstolhatók.