Országjáráson a Kisfaludi-gyűjteményünk | Göcseji Múzeum

Országjáráson a Kisfaludi-gyűjteményünk

Tavaly novemberben a múzeum külső-belső felújítása és átalakítása miatt elköltöztünk a főépületünkből. Amíg az irodai berendezésnek és könyvtárnak hamar helyet találtunk, a restaurátor műhelynek is szorítottunk egy épületrészt, addig a gyűjteményi elhelyezés okozott némi fejtörést. Vannak alkotások, amelyeket a város egy-egy raktárában helyeztünk el, s vannak, amelyek a mai divatos szóhasználattal élve országjáró roadshow-ra indultak.

Ilyen a Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész alkotásaiból álló kollekció. Kisfaludi a 20. századi magyar szobrászat egyik legnagyobb, nemzetközileg a legszélesebb körökben ismert művésze. A hatvan évnél hosszabb időszakot is felölelő pályája, a közel 900 alkotása tekintélyt parancsoló. Az is köztudott, hogy a Budapest mellett Londonban is műtermet fenntartott alkotó korának ismert és elismert alakja volt. 1924-től csaknem negyven évig volt a Képzőművészeti Főiskola professzora, s itt generációk sora tanulta keze alatt a mintázás fortélyait. Londonban portréjuk elkészítéséért egymást váltották a brit felső tízezer tagjai, élükön a királyi családdal. Magas kitüntetéseinek se szeri, se száma, kétszer is megkapta a Kossuth-díjat. A mester értékelése ettől függetlenül ellentmondásos volt. Bírálták őt konzervatív stílusa miatt, mert még az angol királyi család tagjait is megörökítette, de azért is, mert a kommunista vezetőket is megmintázta. Pályafutása tagadhatatlanul összefonódott különböző történelmi eseményekkel és nem titok, támogatott alkotója volt mindegyik érának.

A klasszikus szépség mesterének gyűjteményét a veszprémi közönség már láthatta múlt év őszén, a vándorkiállítás a következőképpen alakul a jövőben, s nem titok, jelenleg is tárgyalások folynak a gyűjtemény további városokban való bemutatásáról.

2019. február 28-tól Sárvár, Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. június 22-től Szekszárd, Wosinsky Mór Megyei Múzeum

2019. ősztől Eger