Séták a múzeumban | Göcseji Múzeum

Séták a múzeumban

A Göcseji Múzeumot már három éve csak messziről, az utcafrontól figyeltük. Külső-belső átalakításon, teljes körű felújításon esett át az elmúlt két évben. Most, hogy a munkálatok finiséhez érkezett a kivitelező, és már csak a múzeum körüli tér kialakításán dolgozik, elérkezettnek láttuk az időt, hogy a közönség előtt még ha résnyire is, de kinyissuk a kaput és invitáljunk mindenkit egy közös épületbejárásra. Igaz, a múzeum egyelőre műtárgyak és kiállítások nélkül látható, de pontosan ez adta a séta egyediségét, hiszen a „most vagy soha” életérzéssel azokra a helyekre is beleshettek a látogatók, ahová a közintézmény jövő márciusi megnyitása után nem lesz mód.

A Kulturális Örökség Napján a közönség gyermeki kíváncsisággal lépett be az épületbe, és valamennyi szinten lévő helyiséget megtekintette. Az egyik legnagyobb lelkesedést a pinceszint váltotta ki, ugyanis a sejtelmes térkialakítás megmozgatta a fantáziát. Már ekkor ötleteket kaptunk, mi mindenre lehet használni a termeket. Titokszoba, szabadulószoba, fiatal képzőművészek alkalmi kiállítóhelye, rajz tagozatos diákok műhelye, előadások helyszíne, klubhelyiségek - kaptuk a sok tanácsot. A másik épületrész, ami kiváltotta az elismerést, a tetőtéri irodahelyiségek kialakítása volt és persze a panoráma, ami a város tető- és templomtornyaira nyílik. De meglepetten látta a közönség annak a teremsornak a méretét is, ahol az „Elődeink élete” című állandó kiállítás nyílik. Jelenleg még üresen állnak a termek, a belsőépítészeti munkák és az első emeleti állandó tárlat berendezése télen kezdődik.

Már csak néhány hónap és a múzeum új kiállításokkal várja a látogatókat. Lesznek már jól ismert és kedvelt tárlatok, de nagy várakozás előzi meg az életmódtörténeti állandó kiállítást, Fischer György szobrászművész, Fekete György belsőépítész állandó kiállítását és a márciusban nyíló időszaki kiállítást, ami egy méltán ismert és elismert magyar festőművész munkásságát mutatja majd be.

2021.
szeptember
21.

Kapcsolódó tartalom