Vitrinkiállítás két helyszínen | Göcseji Múzeum

Vitrinkiállítás két helyszínen

Egy rövid pihenő után májusban újraindítottuk A hónap műtárgya-sorozatunkat. A zalaegerszegi városháza aulájában már megtekinthetett a közönség egy 20. század eleji cilindert és annak elegáns tárolódobozát, később egy grafittal kevert agyagból készült kelta csuprot. A mai naptól pedig fújt üvegből négy pohár és egy kancsó díszíti a teret.

Az üvegtárgyakat a középkori Vétyem falu helyén találták a régészek, itt ugyanis 1806-tól hetven éven keresztül üveghuta működött. Ezek fa- és vízigényük miatt mindig erdős vidékre és patakok mellé épültek, így az erdőben bővelkedő Zala tökéletes helyszínnek bizonyult. A véletlen szerencse hozta, hogy a kis huta helyét 1979-ben megtalálták és kemencéjét régészeti ásatással dokumentálták. Sokféle-fajta üvegtárgyra leltek a szakemberek, még a megrendelők nevével ellátott címkés üvegek is előkerültek.

Újdonság, hogy ettől a hónaptól a megyeháza is bekapcsolódott a programunkba, az épületben elhelyezett vitrinbe a városházáról átköltöztetett kelta csupor látható.

Ha idejük engedi, tekintsék meg a műtárgyakat a városháza és a megyeháza auláiban!

 

2019.
augusztus
28.