1956-os fotográfiák Tornyiszentmiklósról | Göcseji Múzeum

1956-os fotográfiák Tornyiszentmiklósról

Az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről számtalan fotográfia készült, amelyek szinte azonnal bejárták a világot, mindenütt nagy tiszteletet és szimpátiát váltottak ki a magyarok iránt. Készítőik többnyire külföldi hírügynökségek profi fotósai voltak, akik a fővárosi eseményeket fényképezték. Budapest határain kívül azonban ritkán jutottak el a fotóriporterek, így úgy tűnhetett, hogy a forradalmat csak Budapesten vívták. Pedig a vidéken, a kicsi falvakban is zajlottak forradalmi események, nemcsak a nagyvárosokban. Ezekről azonban kevés felvétel készült, a megtorlások idején azokat is megsemmisítették, vagy elrejtették, csak a rendszerváltás után kerülhettek elő.

Ezért különlegesek azok a fényképek, amelyek egy Budapesttől távoli, határszéli, zalai kis falu, Tornyiszentmiklós október 26-i felvonulását örökítették meg. A falu apraja-nagyja – a budapesti példát követve – nemzetiszínű zászlókkal, Kossuth nótát énekelve vonult a tanácsházához. Tiltakozásuk jeleként leverték az épületről a rendszer gyűlölt jelképét, a vörös csillagot, összetörték a népköztársasági címeres táblát, megsemmisítették a tanácsi iratokat és a hivatal helyiségeit „díszítő” pártvezetők képeit. Ezen az összejövetelen választották meg a Községi Forradalmi Tanács tagjait, a község nyugalma és biztonsága érdekében megalakították a Nemzetőrséget.

A felvételeket egy helybeli fiatalember készítette, akitől a karhatalom szerette volna megszerezni a képeket, de ő azonban - arra hivatkozva, hogy nem sikerültek - nem adta át nekik, s így tudta megőrizni őket.

 

Kérdés: Mit gondolsz, a forradalom leverése után miért igyekezett a karhatalom begyűjteni a fényképeket?

Leírását itt nézheted meg:

http://katalogus.gocsejimuzeum.hu/hu/record/-/record/GOCSEJMUSEUM195633

A forradalom budapesti eseményeiről készült fotókról itt olvashatsz:

https://mult-kor.hu/ruszkik-haza-felemelo-felkavaro-es-megrazo-kepek-1956-bol-20161021

A zalai eseményekről készült fotográfiákról pedig itt:

https://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_ZALA_GZ_Sk_2006_Legyozott/?pg=0&layout=s

Tantárgy

Korosztály

Szerző