Családi életképek az 1910-es évekből | Göcseji Múzeum

Családi életképek az 1910-es évekből

Morandini Tamás (1869-1921) építész hagyatéka unokájának, dr. Schlemmer Tamás röntgenorvosnak köszönhetően került a Göcseji Múzeumba. Különösen értékesek a 20. század elején üveglemezre készített felvételei, melyek megörökítették a család ünnepeit és hétköznapjait.  Morandini Tamás a zürichi egyetemen (Polytechnikum) kezdett fényképezni, ahol az építészképzés tantárgyai között szerepelt a fotográfia.  Mikor megkaptuk a lemezeket, másolatot készítettünk róla, és azt digitalizáltuk. De jobb minőség érthető el az üveglemez másolásával. Ez történt meg 2019-ben, amikor sor került szakszerű digitalizálásukra a Fortepán segítségével, bár nem minden lenagyított üveglemez áll rendelkezésünkre.  

Most két, a húsvéti ünnep alkalmával, vagy azt követően készített felvételét mutatjuk be. Négy gyermeküket örökítette meg Jákum utcai házuk udvarán. Az elsőn Hantke Emil, az újságokban írogató tisztviselő, Mária keresztapja, a háttérben, itt ugyan alig látható, különös, szecessziós korlátú teraszon az édesanya, Weber Mária kukucskál. A kislányok ölében nyuszik. A baloldali leánykán, Nórán ugyanolyan kötény, mint az édesanyán, bizonyára örömmel segített a házimunkában.

A talán egy év különbséggel készült, korábbi képen Kornél az ajándékba kapott kerékpárral, szinte elveszik az erős napsütés fénykapujában. A nagylány, Mária kis hölgyhöz illően foglalt helyet, ölében a nagy nyúllal, mellette még gyermeki ártatlansággal húgai, jobbján Jolanda, balján Nóra ül, egyforma, talán az ünnep alkalmából kapott ruhácskában.