Falusi mesterségek 1. - Köszörűs | Göcseji Múzeum
Borotvatok köszörűsmester ábrázolásával NPR_1951.5.1.

Falusi mesterségek 1. - Köszörűs

A 19. századi falusi háztartások kevés szerszámot igényeltek, általában olyanokat, amelyek többféle célra is használhatók voltak. Ezeket aztán nagyon megbecsülték, sokáig őrizték. A jó gazda mindig tisztán tette el és jó karban tartotta az eszközeit. Ilyen mindenütt szükséges és használatos eszközök voltak a kések, borotvák, ollók.

A kések, kaszák fenéséhez a háznál is tartottak különböző finomságú köveket, szíjat, de már az ollók élét szakemberek igazították. Mivel ez egyszerre kevés munkával – és keresettel – járt, a köszörűsök faluról-falura, vásárról vásárra jártak, szerszámaikat mindenhová magukkal vitték.

A köszörűsmesterség legfontosabb kelléke a meghajtott tengely volt, amelyhez többféle finomságú kerek követ, fenőszíjat, polírozó filcet csatlakoztathattak. Ezek a meghajtott kerekek egy olyan „ládába” voltak beépítve, amelyet egyszerűen tovább lehetett gurítani, a használat idején pedig egy mozdulattal kitámasztani. Ebbe a ládába elhelyezhető volt a köszörűs szerszámkészlete és egyéb holmija, amelyet az utazáskor magával vitt.

Az I. világháború után a kerékpár lett az a „gép”, amely mind a köszörűkő meghajtását, mind a közlekedést kiválóan szolgálta, ezért széles körben elterjedt.

https://nlc.hu/magyarorszagkul/20180424/retro-szakma-vandorkoszorus/

 

http://blogin.hu/author/borosapu/page/15/

 

Borotvatok köszörűsmester ábrázolásával NPR_1951.5.1.

A Göcseji Múzeum néprajzi gyűjteményének egyik legszebb darabja az az 1840-ben készült, spanyolozott borotvatok, amely egy vándorköszörűst ábrázol. Látható rajta egy egészen ősi formájú köszörűkő, amelyet a rokkákhoz hasonló módon, lábbal hajtottak meg. A mester kezében egy borotva, fölötte pedig egy nyitott olló jelzi, milyen szerszámok élezése tartozott a hatáskörébe.

A borotvatok egyedülálló érdekességét az adja, hogy a népművészetben általában sem gyakori, a pásztorfaragványok között meg különösen ritka a munkaábrázolás, legfeljebb elvétve találunk egy-egy nyáját őrző pásztort. Iparos ember munka közben – tudtunkkal – nem is fordul elő az ismert emlékek között.

 

Egy kis érdekesség: Van egy szólás, szerinted mit jelent?

Ennek is Bécsben van a köszörűse!

 

 

Megfejtés: Életlen. A vándorköszörűs, aki utoljára élezte, már Bécsnél jár.

Korosztály

Szerző

Borotvatok köszörűsmester ábrázolásával NPR_1951.5.1.