Mesés díszpapírgyűjtemény | Göcseji Múzeum

Mesés díszpapírgyűjtemény

Itt az alkalom, hogy rendezgessük kedves gyűjteményeinket: szalvétát, cukorpapírt, gyufásdobozt, természetesen bélyeget. Kinek-kinek mihez van kedve, és lehetősége. Vajon meddig lehet örömünk abban, hogy e miniatűr papírszépségeket megszerezzük, megőrizzük, rendszerezzük. Vajon kinek a gyűjteménye kerül múzeumba?

Kedvcsinálónak egy a 20. század elején egy kisleány, Rauch Emília által létrehozott gyűjteményt mutatunk be az 1910-es évekből. A két háborút, az ötvenes évek kitelepítését és a költözködések viszontagságait túlélt díszpapírgyűjteményt unokája, Oláh Zsuzsanna ajándékozta a múzeumnak.

A stancolt, dombornyomású képeket német nyelvterületen Oblaten, Glanzbilder, illetve Poesiealbumbilder névvel illették. Németországban, Ausztriában 1880 és 1910 között virágzott gyártásuk és gyűjtésük, de hazánkban is kedvelt darabok voltak.

A gyűjtemény a mutatós, hatalmas albumba ragasztott képekből áll, témájuk vegyes: kisgyermekek jelenete, virágok, madarak, növények, virágcsokrok, angyalok, puttófejek, pillangók, míves újévi üdvözlőlapok. A gyermekek ábrázolása sok esetben meseszerű, de néhányon megfigyelhetjük a korabeli gyermekdivatot is. Az elrendezés teljesen esetleges: sokszor középen egy vagy két nagyobb kép köré kerültek a kisebbek. A képek felülete fényes, a színek élénkek, néhány figura szinte lelép a megfakult háttérről.