Az egykori piacok, búcsúk keresett standja volt a mézeskalácsosoké: sokféle kedvelt csemegét és ajándékot, búcsúfiát lehetett itt kapni. A színes, gazdagon díszített mézeskalácsok mellett mézespuszedlit, sőt frissítő italokat: méhsert és márcot is kínáltak a vásárok forgatagában. Mindkét italt víz és méz összeforralásával készítették: a méhsert szerecsendióval és korianderrel fűszerezték, majd megerjesztették; a márcot csillagánizzsal ízesítették és felforralták, végül a lehűlt szirupot vízzel hígítva és jéggel hűtve kínálták.
A legkedveltebb portékák, a mézeskalácsok kétféle technikával készülhettek: pazarul faragott formákkal – ütőfával – mintázva vagy fém szaggatókkal kiszúrva. Az ütőfával készült mézeskalácsokat már nem díszítették, a szaggatottakat viszont pirosra festették, bilétet – kislány, huszár vagy ló fejét ábrázoló színes papírt – ragasztottak rá, a szélét pedig kicifrázták. A szív alakú kalácsok közepére kis tükör került – ez a fiatalok kedves szerelmi ajándéka volt. A baba, szív, lovashuszár vagy kard formájú mézeskalácsok mellett készítettek papucs, sőt bölcső alakú süteményeket is.
A Göcseji Múzeum katalógusában megtekinthetők a néprajzi gyűjteményben található mézesbábos eszközök: http://katalogus.gocsejimuzeum.hu/
Végezetül megosztjuk Bábos Mariska néni mézeskalácsának receptjét Nagykanizsáról:
Mézeskalács
Hozzávalók a tésztához
- 25 dkg kristálycukor
- 5 db tojás
- 1 csomag szalalkáli
- 70 dkg liszt
- 40 dkg méz
- egy rúd vanília kikapart magja
- 1 citrom héja
- fahéj, szegfűszeg, darált dió ízlés szerint
Hozzávalók a bevonathoz
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl víz
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
- A kristálycukrot a tojással simára keverjük, majd hozzáadjuk a szalalkálit és 40 dkg lisztet, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát.
- Egy másik edényben felforraljuk a mézet, majd kihűtjük. Amikor teljesen kihűlt a méz, alaposan beledolgozunk 30 dkg lisztet.
- Ezt a kétfajta tésztát egy óráig pihentetjük. Ezután a két tésztát összegyúrjuk és ízesítjük vaníliával, citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és darált dióval.
- A tésztát kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és aranybarnára sütjük.
- A bevonathoz szirupot főzünk vízből, cukorból és egy rúd vanília kikapart magjaiból.
- A teljesen kihűlt mézeseket ecsettel ezzel a mázzal áthúzzuk.
Kellemes sütögetést kívánunk!
Fotók: Carved Honeycake Molds (Facebook)
https://www.facebook.com/pg/carvedhoneycakemolds/photos/?ref=page_internal
Recept: Thúry György Múzeum (Nagykanizsa) Adattára. A/853-73.