Mézeskalácsosok | Göcseji Múzeum

Az egykori piacok, búcsúk keresett standja volt a mézeskalácsosoké: sokféle kedvelt csemegét és ajándékot, búcsúfiát lehetett itt kapni. A színes, gazdagon díszített mézeskalácsok mellett mézespuszedlit, sőt frissítő italokat: méhsert és márcot is kínáltak a vásárok forgatagában. Mindkét italt víz és méz összeforralásával készítették: a méhsert szerecsendióval és korianderrel fűszerezték, majd megerjesztették; a márcot csillagánizzsal ízesítették és felforralták, végül a lehűlt szirupot vízzel hígítva és jéggel hűtve kínálták.

A legkedveltebb portékák, a mézeskalácsok kétféle technikával készülhettek: pazarul faragott formákkal – ütőfával – mintázva vagy fém szaggatókkal kiszúrva. Az ütőfával készült mézeskalácsokat már nem díszítették, a szaggatottakat viszont pirosra festették, bilétet – kislány, huszár vagy ló fejét ábrázoló színes papírt – ragasztottak rá, a szélét pedig kicifrázták. A szív alakú kalácsok közepére kis tükör került – ez a fiatalok kedves szerelmi ajándéka volt. A baba, szív, lovashuszár vagy kard formájú mézeskalácsok mellett készítettek papucs, sőt bölcső alakú süteményeket is.

A Göcseji Múzeum katalógusában megtekinthetők a néprajzi gyűjteményben található mézesbábos eszközök: http://katalogus.gocsejimuzeum.hu/

Végezetül megosztjuk Bábos Mariska néni mézeskalácsának receptjét Nagykanizsáról:

 

Mézeskalács

Hozzávalók a tésztához

  • 25 dkg kristálycukor
  • 5 db tojás
  • 1 csomag szalalkáli
  • 70 dkg liszt
  • 40 dkg méz
  • egy rúd vanília kikapart magja
  • 1 citrom héja
  • fahéj, szegfűszeg, darált dió ízlés szerint

Hozzávalók a bevonathoz

  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 1 rúd vanília

Elkészítés:

  1. A kristálycukrot a tojással simára keverjük, majd hozzáadjuk a szalalkálit és 40 dkg lisztet, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát.
  2. Egy másik edényben felforraljuk a mézet, majd kihűtjük. Amikor teljesen kihűlt a méz, alaposan beledolgozunk 30 dkg lisztet.
  3. Ezt a kétfajta tésztát egy óráig pihentetjük. Ezután a két tésztát összegyúrjuk és ízesítjük vaníliával, citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és darált dióval.
  4. A tésztát kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és aranybarnára sütjük.
  5. A bevonathoz szirupot főzünk vízből, cukorból és egy rúd vanília kikapart magjaiból.
  6. A teljesen kihűlt mézeseket ecsettel ezzel a mázzal áthúzzuk.

Kellemes sütögetést kívánunk!

 

Fotók: Carved Honeycake Molds (Facebook)

https://www.facebook.com/pg/carvedhoneycakemolds/photos/?ref=page_internal

Recept: Thúry György Múzeum (Nagykanizsa) Adattára. A/853-73.

Korosztály

Szerző