Az új generációra hangolva: virtuálisan a múzeum közgyűjteményi bázisában | Göcseji Múzeum

Az új generációra hangolva: virtuálisan a múzeum közgyűjteményi bázisában

Örömmel adjuk hírül, hogy elkészült az új, 360 fokos fotózási technikára épülő műtárgypublikálás a Hungaricana portálon. Egyedülálló ez a magyarországi múzeumok életében, s elsőként a zalai intézmények remekeltek: a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum gyűjteményéből dolgoztak fel a szakemberek 250 kiállítási darabot. 

Egy olyan világban, ahol az Y-generációnak olyan szállodát építenek, ahol a wifi kapcsolat alapfeltétel, hiszen fontos az állandó online jelenlét és ahol high-tech karkötővel fizetik az igénybe vett szolgáltatásokat, célszerű, ha a kulturális életben tevékenykedők is meghallják az új hangokat és nyissanak az új irányvonalak felé. A fiatalok a konvencionális megoldások helyett mindig az eredetibb megoldásokat keresik. A tízen- és huszonéves korosztálynak, akik a tudománnyal és a művészettel ismerkednek, mindenképpen kell az egyedülálló mutatvány, amivel a figyelmüket fel lehet kelteni, de a jelenleg a múzeumi közgyűjtemény-bázisokban fellelhető kétdimenziós ábrák számukra már nem elegendőek. Attrakcióra vágynak, különben a figyelmük lankad, illetve az érdeklődésüket eleve fel sem kelti az ismeretanyag.

A Göcseji Múzeum egy kísérleti projektben vesz részt, s a 360 fokos fotózási technikán alapuló műtárgypublikálás után a múzeumpedagógiai programokat is az új szellem jegyében fejlesztik ki a munkatársak.

Persze az idősebb generációk tagjaihoz is szólni kívánunk: kényelmesen, az otthoni karosszékből bárki megtekintheti a néprajzi üveg- és fatárgyakat, de gyönyörködhet Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásaiban vagy Németh János keramikusművész samott figuráiban. A rendszer által megtekintheti az érdeklődő azokat az alkotásokat, amelyek a kiállítások anyagát nem képezik, sőt, olyan perspektívából is szemügyre veheti az adott műtárgyat, amelyből a múzeumban nem nyílik lehetősége. Látványban, részletgazdagságában, a textúra szépségében a technológia modernkori, s a műtárgyak megjelenítése mobiltelefonon is tökéletesen működik. A kiállítási tárgyakat forgathatjuk egérrel, belenagyíthatunk a képekbe, a megfelelő gomb megnyomásával pedig a rendszer maga forgatja az adott alkotást.

Tartsanak hát velünk, látogassanak el a Göcseji Múzeum közgyűjteményi rendszerébe ilyen formában is: https://gallery.hungaricana.hu/hu/GocsejiPhoto/