néprajz | Göcseji Múzeum

Címke: néprajz

2022. március 29.

Gimnazista koromban, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban figyeltem fel először a türelemüvegekre: hasáb alakú üvegekbe bújtatott, több emeletes bányászjelenetekre.

2022. február 28.
Marx Mária etnográfus

Jó hangulatú rendezvénnyel folytatódott a Múzeumi esték sorozatunk. Ez alkalommal ismét a Göcsej sorozatból hallgathattunk meg egy remek előadást, Marx Mária etnográfus a paraszti táplálkozás rejtelmeibe avatta be a közönséget.

2022. január 28.

Fergeteges hangulatú programmal indítottuk a kilenc előadásos Múzeumi esték-sorozatunkat. Kezdésként Kiss Norbert néptáncpedagógus, koreográfus volt a vendégünk, aki színvonalas előadásával mindenkit elvarázsolt.

2022. január 24.

Harmadik alkalommal rendeztük meg a Pillanatképek című szimpóziumot. Ami számunkra is különlegessé tette ezt a mostani alkalmat az az volt, hogy végre nem külső helyszínre hívtuk a közönséget, hanem „haza”, a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermébe.

2021. március 30.
KERESZTFA (ZALABESENYŐ, SZŐLŐHEGY), Adf/2055-1959

Haragszom az útszéli keresztekre – környezetem bizonyára tudja rólam. Na nem a tárgyra, azokkal semmi bajom, hanem az őket jelölő szóhasználatra.

2020. december 04.
Bárányjelölők, Szabó Tímea

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mesekiállítás…

2020. december 01.
Türelemüveg, Marx Mária

Kedves tárgyam – a sok közül – a néprajzi gyűjtemény egyik érdekes türelemüvege, amely témáját és kivitelezését tekintve egyaránt elüt a többi türelemüvegtől. A türelemüvegek ugyanis általában bányamunkákat vagy Kálváriát ábrázolnak.

2020. január 15.

Nagyon sok szeretettel várunk minden érdeklődőt 2020. január 23-án, csütörtökön 16.00 órakor a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadótermébe, ahol a múzeum munkatársai a legfrissebb kutatási eredményeikről számolnak be.

2018. november 15.

Vargáék lánya férjhez megy, a család óriási készülődésben van, folynak a lakodalmi előkészületek. Az örömanya már felkérte a falu legjobb főzőasszonyát, s együtt fogadják az ajándékba hozott alapanyagokat.

2018. június 01.

Örömmel adjuk hírül, hogy júniustól lehetőség van a múzeum látványtárainak megtekintésére. Szeretettel várunk minden érdeklődőt történeti, iparművészeti, régész- és játéktárunkba.

2017. április 25.

Az Óperenciás tengeren innen, az Üveghegyen túl volt egy kicsi ország: Kultúra. Ebben az országban élt egy szegény leány, aki serényen tette a dolgát. Egy nap az öreg király felszólította, hogy induljon el világot látni… ment, mendegélt, dolgozott szorgalmasan.

2017. április 21.

Örömmel adjuk hírül, hogy elkészült az új, 360 fokos fotózási technikára épülő műtárgypublikálás a Hungaricana portálon.