Gyűjteményeink gyöngyszemei 2020 | Göcseji Múzeum

Gyűjteményeink gyöngyszemei 2020

A Magyar Kultúra napján nyílt meg a Göcseji Múzeum virtuális kiállítása azokból a műtárgyakból, amelyeket a tavalyi évben vásároltunk, ajándékba kaptunk vagy régészeti kutatómunka eredményének köszönhetően a birtokunkba került. A kiállításon 14 különleges tárgyat mutatunk be, amelyek valami okból érdekesek. Ez lehet a műtárgy története, az előkerülésének módja, esetleg az egyedisége.

Az alkotások a képzőművészeti gyűjteményből (Pataky Andor fajansz szobra, id. Frimmel Gyula festménye), a régészeti gyűjteményből (Zalaegerszegi Vénusz, késő vaskori dobókocka, szerzetesi birétum), a történeti gyűjteményből (kitüntetés, fotográfiák, jelvény, írógép) és a néprajzi gyűjteményből származnak (mintakendő, kisszekér, falióra, miseruha), s ezeket a közönség korábban még nem láthatta. A gyűjtemények kezelése és gyarapítása mindig is a muzeológusok fontos feladata közé tartozott, s a most bemutatott tárgyak is a múzeumi munka sokszínűségét illusztrálják. A virtuális kiállítás a Göcseji Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös munkája.

A kiállítás végén a falumúzeum egyik ikonikus épületének, a Hencz-malom felújításának a történetét ismerhetik meg a látogatók, s néhány perces kisfilm erejéig a jószívű molnár hétköznapjába is bepillanthat a közönség. A Gyűjteményeink gyöngyszemei 2020 című kiállítást erre a linkre kattintva tekinthetik meg. https://museumapgallery.hu/index.php/kiallitasok/item/159-gyujtemenyeink-gyoengyszemei-2020

Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!