Hagyományos magyar fűszernövények I. | Göcseji Múzeum
Borsikafű

Hagyományos magyar fűszernövények I.

Borsikafű

Satureja hortensis

Borsikafű Satureja hortensis

A csombor, borsfű és hurkafű néven is ismert növény elsősorban az erdélyi konyha jellegzetes fűszere, amelyet a 19. század végén még Nyugat-Magyarországon is termesztettek. Kiváló ízesítője a hurkának és a hüvelyes főzelékeknek, főként a bablevesnek és a babfőzeléknek, és jól illik a borsos ízű húsokhoz, kolbászokhoz, káposztából készített ételekhez. A feketeborssal készítendő ételekhez adható a borsikafű, diéta esetén teljes egészében helyettesíthető vele. A növényből nyert bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatású olaj kozmetikai termékek alapanyaga is: fogkrémet, szappant készítenek belőle. Antibakteriális hatásának köszönhetően tartósítószerként is használható.

 

Szurokfű

Origanum vulgare

Szurokfű Origanum vulgare

Más néven oregánó vagy vadmajoranna. Elnevezését a középkori bőr- és textilfestőktől kapta, hiszen festőnövény is, magában narancsvörös színre fest. A szurokfű régi magyar fűszernek számít, reneszánsza a konyháinkban oregánó néven csak az olasz gasztronómia térhódítása után következett be. A szurokfüvet a középkori népi gyógyászat sem feledte el: az öröm és a boldogság növényeként tisztelték. Gyengén idegnyugtató hatása is van, ezért hívják a jó gondolat füvének is. Zamatos fűszerként és gyógynövényként is kínálja magát, miközben virágözönével is megajándékoz. Régies elnevezései még: fekete gyopár, kasbók, szárazfű, szúfű, szúrfű.

 

Kakukkfű

Thymus

Kakukkfű Thymus

Az egyik legkedveltebb fűszernövényünk, amelyet sokféle célra is felhasználhatunk. Teája jó hatású köhögés, rekedtség ellen, amellett javítja az étvágyat és erősíti az immunrendszert. Friss hajtásából frissítő, bőrtisztító hatású illatos fürdő készül. Hurkát, kolbászt, nehezebben emészthető – babból, borsóból, lencséből, káposztából készülő – ételeket ízesíthetjük vele, de ügyelni kell, hogy ki adagban használjuk. A bazsalikom és az oregánó mellett jól illik a mediterrán stílusú ételekhez is, de adhatjuk gyümölcssalátához, fagylalthoz is. Szárítva, szellős, hűvös helyen sokáig eltarthatjuk a kakukkfüvet.

Szurokfű
Kakukkfű