Hagyományos magyar fűszernövények II. | Göcseji Múzeum
Kapor  (Anethum graveolens)

Hagyományos magyar fűszernövények II.

Kapor

Anethum graveolens

Az uborkafű, kertikapor és kertikömény néven is ismert növény kiváló ízesítője húsételeknek, leveseknek, a tökfőzeléknek és a kovászos uborkának. Zamatos mártás is készíthető belőle, a kapros-túrós lepény és palacsinta pedig ínyencségnek számít. A Tiszántúl északi részén még a véreshurkát is kaporral fűszerezik. A magyar konyha egyik régi, kedvelt fűszernövénye, ezt bizonyítja egy 17. századi recept, amely szerint a tojással és tejjel vagy tejföllel összekevert túrót kaporral ízesítették, kevés vízzel felforralták és szeletelt kenyérre öntve tálalták. A kapor frissen is fogyasztható, szárítva vagy fagyasztva hosszú ideig is tárolható.

Kapor  (Anethum graveolens)

 

Majoranna

Origanum majoranna

A majoranna – másik nevén pecsenyevirág – az ókorban a boldogság szimbóluma volt, a rómaiak az öröm virágának hívták. Magyar népszokás szerint azok a lányok, akik szerettek volna férjhez menni, majorannát tettek a kelengyéjük közé. Számos nép tartotta úgy, hogy a majoranna meghosszabbítja az életet. A majorannát hagyományosan a levesek, mártások, vagdalt húsok fűszerezésére használták különleges zamata miatt. A 20. században a hurkafűszereknél az Alföld északi és keleti pereménél húzódó válaszvonal mentén jól elkülönül egymástól a majorannát alkalmazó magyarországi és a borsikafüvet (csombort) használó erdélyi terület. Az oregánóval és a bazsalikommal együtt a mediterrán ételek jellegzetes fűszere.

Majoranna  (Origanum majoranna)

 

Petrezselyem

Petroselinum

A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik. A parasztságnál a vasárnapi, lakodalmi főétkezés legelterjedtebb ünnepi levese, a friss húsból, sárgarépával, vöröshagymával, zöldséggyökérrel főtt, áttetsző tiszta húsleves elmaradhatatlan ízesítője. A dunántúli rozmaringos és a székelyföldi tárkonyos mártás mellett a Kárpát-medencében helyenként petrezselymes mártást is készítettek, emellett a petrezselymes újburgonya egyike a legfinomabb tavaszi ételeknek. Nem csak mutatós leveleit, hanem a szárát is érdemes az ételekhez adni, mert az több íz- és illatanyagot tartalmaz, mint a lombja. A gyökeréből préselt lé az emésztőrendszer, a leveléből főzött tea a vese működését fokozza. Kis csokrokban megszárítva vagy összemorzsolva sokáig felhasználható.

Petrezselyem (Petroselinum)

Kapor  (Anethum graveolens)
Majoranna  (Origanum majoranna)
Majoranna  (Origanum majoranna)
Petrezselyem (Petroselinum)
Petrezselyem (Petroselinum)
Petrezselyem (Petroselinum)