Hagyományos magyar fűszernövények V. | Göcseji Múzeum
Gyömbér (Zingiber officinale)

Hagyományos magyar fűszernövények V.

Gyömbér

Zingiber officinale

Az import fűszerek közül a parasztság már a 19. század előtt is használta a gyömbért. Egy 1631-ben keletkezett feljegyzés szerint Marosvásárhelyen egy asszony ünnepi alkalomra nádmézes-gyömbéres rizskását készített. Céhlakomán is szolgáltak fel második kásaételként tejben főtt rizskását cukrosan, gyömbérrel. Az első világháború előtt sokfelé volt szokás lakodalmi tejbekása fűszereként a gyömbér a cukorral együtt. A gyömbért elsősorban kiváló gyomorerősítő, emésztést segítő hatása miatt kedvelik, de ellenállóbbá teszi a szervezetet, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. Csökkenti az émelygést, a vércukorszintet és a magas vérnyomást.

Gyömbér (Zingiber officinale)

Babérlevél

Laurus nobilis

A Mediterráneumból származó babérlevél az egyik legrégebb óta ismert és legelterjedtebb fűszernövényünk. A legjelesebb római költők homlokát babérkoszorúval övezték és az ókori olimpia győzteseit is babérkoszorú illette meg. A katolikus ábrázolásokon a szüzek és vértanúk általános attribútuma. Itthon albertlevél, illatfa és szagoslevél néven is ismert. Savanyításhoz, főzéshez, továbbá a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön hurkafűszerként használatos. Főleg a burgonyából készült ételekhez használják, de a borókabogyóval együtt a vadhúsok pácolásánál is nagy szerepe van. Bogyójának őrleménye a mártások jellegzetes fűszere. A babérlevelet szekrénybe, a ruhák közé is tették, hogy elűzze a molyokat. Ízesítő és emésztést elősegítő hatása van.

Babérlevél Laurus nobilis

Fahéj

Cinnamomum Burmannii

A fahéj a trópusokon élő fahéjfa ágainak lefejtett kérgéből készül. A Szentírás szerint a szent kenet egyik összetevője és illata a bölcsesség képe. Magyarországon már a 15. században beépült a nemesi konyha által használt fűszerek közé. Szegfűszeggel együtt elsősorban gyümölcsételekbe főzték, a tört fahéj az 1910-es évekig sokfelé volt szokásos a lakodalmi tejbekása fűszereként a cukorral együtt. Napjainkban a mézeskalács vagy a szilvás, almás sütemények elmaradhatatlan fűszere. Gyomorerősítő, étvágyjavító hatása mellett jótékonyan hat a vércukorszintre, a szív- és érrendszerre. Baktérium- és gombaölő hatása miatt sok szájápolási termékben is megtalálható.

Fahéj (Cinnamomum Burmannii)

Gyömbér (Zingiber officinale)
Gyömbér (Zingiber officinale)
Babérlevél Laurus nobilis
Babérlevél Laurus nobilis
Babérlevél Laurus nobilis
Fahéj (Cinnamomum Burmannii)
Fahéj (Cinnamomum Burmannii)
Fahéj (Cinnamomum Burmannii)