Online múzeumpedagógia | Göcseji Múzeum

Online múzeumpedagógia

Sok szeretettel köszöntjük olvasóinkat a Göcseji Múzeum digitális múzeumpedagógiai tartalmának felületén. A tavasszal elindított Múzeum-Iskola Közös szertár múzeumpedagógiai anyagain túl most a Qulto Education interaktív digitális eszköztár használatával tudunk hozzájárulni a pedagógusok oktató munkájához.

A program lehetővé teszi, hogy akár egy egész témakört, egy-egy tananyagrészt, akár egy irodalmi művet, történelmi eseményt, művészettörténeti korszakot, vagy annak jeles képviselőjét, néphagyományokat, interaktív módon, a tanulók bevonásával, online vagy offline – tanórai - alkalmazásban dolgozzunk fel.  Változatos feladatsorok összeállítása biztosítja a sokrétű felhasználhatóságát korcsoportok, nívócsoportok, tehetséggondozás, felzárkóztatás tekintetében.

Fogadják tőlünk az oktatást segítő múzeumpedagógiai feladattárat, ami mindenki számára elérhető és használható. Legyen az olvasó pedagógus vagy diák, múzeumbarát vagy egy-egy történelmi korszak iránt érdeklődő olvasónk, reméljük, sok érdekes ismeretanyagot tudunk átadni mindenkinek. Hiszen tudják: játszva tanulni jó!

A beporzók

Az elmúlt pár év kutatásai alapján a beporzó rovarfajok mintegy 40%-ára a kihalás árnyéka vetül, pedig termesztett növényeink 70%-át, az elfogyasztott ételeink legalább egyharmadát a beporzás révén, a virágos növényeknek köszönhetjük.

Az állatok és a növények között a beporzás folyamatában bizalmas és változatos kölcsönhatás áll fenn. A növények élelmet „kínálnak” beporzásért „cserébe”.

Ha velünk tartasz, feltárulnak ezek a csodák.

Óvjuk a beporzó állatfajokat!

A beporzók

Feladatsor indítása

 

Várépítészet fejlődése

Sokan szeretjük látogatni a középkori várak romjait, és elképzeljük, hogyan is nézhettek ki fénykorukban. Érdeklődéssel hallgatjuk és olvassuk egy-egy vár történetét, hogy választ kaphassunk kérdéseinkre: Mikor, hol, miért építettek elődeink várakat? Milyen építőanyagokat használtak fel, hogyan fejlődött a várépítészet?

A „Várak” című játékunkban, a jellegzetes vártípusokat emeltük ki (a teljes paletta bemutatása több órányi anyagot jelentene), a X-XVI. század Magyarországán. 

Egerszegh ábrázolása Kőnig Frigyes Várak és erődítmények a Kárpát-medencében Helikon 2001. 1068b

Feladatsor indítása

 

Farsang

A farsang vízkereszttől (január 6-tól) húshagyókeddig tart. Ez az időszak a mulatságok, lakodalmak, a disznóvágások, a vidám csínytevések ideje volt a nép életében. Természetesen számos babonaság, szokás és hagyomány kötődik hozzá, ezekből válogattunk. Vajon mit takar a Háromkirályjárás, a Balázsolás, Balázsjárás, a maszkázás kifejezések? Tarts velünk, s megtudod!

Maszkázó kínálása 1976. fotó Kulcsár István

Feladatsor indítása

 

Regölés

"Karácsony estéjén, illetőleg szentistván előestéjén járnak „regünyi” \ Sőjtörön karácsony előtt 2-3 héttel kezdik s időközönkint karácsony másodnapjáig gyakorolják." (Gönczi Ferenc)
 "Regőnyi", "regőni" azaz regölni volt szokásban, hogy mikor, hol és mit jelentett ez a hagyomány most erről szól a játék.

Regölni készülő fiúk Milejben, 1914

Feladatsor indítása

 

Betlehemjárás

Advent időszakában számtalan néphagyománnyal találkozhatunk. A legelterjedtebb és a legismertebb a betlehemezés, vagy betlehemjárás. Honnan ered, mióta ismert, kik a szereplői? Tarts velünk, járjunk utána együtt!

Feladatsor indítása

 

A régészek munkája

A régészek munkája sokban hasonlít a nyomozók tevékenységéhez, amennyiben a fellelhető tárgyi bizonyítékok – leletek – segítségével, különböző társtudományok módszereit segítségül hívva következtetnek arra, hogy hogyan éltek, mit csináltak egykor az emberek.

Feladatsor indítása

 

A régészek

Ha a régészet tudománya különösen érdekel, ha kíváncsi vagy, hogyan, hol, milyen eszközökkel és feltételekkel dolgoznak a régészek, és alaposabban el szeretnél mélyülni a témában, akkor ezt a feladatsort feltétlenül olvasd el, oldd meg! Jó szórakozást! 

Feladatsor indítása

 

Egerszeg vára a "láthatatlan vár"

Ha Zalaegerszeg belvárosában sétálsz legfeljebb a Várkör utca elnevezése emlékeztet arra, hogy ott a középkorban egy vár állt. Ha velünk tartasz, reméljük számodra láthatóvá válik.

Feladatsor indítása

 

Luca-napja

Luca széke, kotyolás, babonák, és még sok más jut eszünkbe, ha december 13-ára, vagyis Luca napjára gondolunk. Vajon honnan ered, miért kötődik ennyi hiedelem ehhez a naphoz? Tarts velünk, és választ kapsz a kérdésekre.

Feladatsor indítása

 

Öveges professzor

„Aki nem tudja elmondani azt, amit tud, úgy, hogy egy utcaseprő is megértse, az maga sem érti igazán.” A gondolatot Öveges József az „ország fizikatanára” fogalmazta meg, s e szerint oktatott televízióban és iskolában egyaránt. Az ő életét és munkásságát ismerhetitek meg a játékunkban.

Feladatsor indítása

 

Betlehemezők, Zalaegerszeg, 1935, Serényi Árpád fotó
Regölni készülő fiúk Milejben, 1914
Maszkázó kínálása 1976. fotó Kulcsár István
Egerszegh ábrázolása Kőnig Frigyes Várak és erődítmények a Kárpát-medencében Helikon 2001. 1068b
A beporzók