Adventi Kalendárium | Göcseji Múzeum

Címke: Adventi Kalendárium

2021. december 22.

Választásom egy kovácsoltvas zárra és a hozzá tartozó kulcsra esett a 19. századból, melyek valószínűleg egy öreg pince ajtajáról származhatnak, akárcsak egy másik társuk a gyűjteményben.

2021. december 21.
Megyeri Anna és a szecessziós emlékkönyv

Kedvenceim közé tartoznak, mindig nosztalgikus hangulattal töltenek el az emlékkönyvek. Talán azért is, mert édesanyám emlékkönyvét sokat nézegettem kislányként, amiben szép, míves rajzok voltak, a rövid versikék, tanácsok pedig megszívlelendő útravalót adtak az Élethez.

2021. december 19.
Balaton László és a Morandini-szentképek

A választás gyors volt. Ahogy végigszaladt a tekintetem a tárgylistán, rögtön megállapodott a szentképeken, s ahogy elolvastam a róluk szóló leírást, miszerint a képek hátlapján szereplő fohászokat a Morandini család hölgytagjai imádkozták az első világháborúban harcoló rokonaikért, egyből Reményik Sándor Valaki értem imádkozott című versének sorai jutottak eszembe:

2021. december 17.
Szabó Tímea a konyhai mérleggel

„Sütni/főzni/élni…csakis szívvel-lélekkel érdemes!”

Itt van előttem egy mai szemmel még csak csinosnak sem nevezhető, kopott, kissé ormótlan, „Nem hitelesíthető” feliratú, HKT emblémával ellátott, öntöttvasból készült, almazöld, egytálcás konyhai mérleg…

2021. december 15.
Szényi Krisztina az útiórával

Tik-tak. Milyen különös, a világon szinte valamennyi nyelven értik ezt a hangutánzó szót. Tik-tak. Jár az óra, hol cammog, hol repül az idő. 

2021. december 13.
Erős Krisztina és a brigádnapló

Hogy miért választ valaki szocialista brigádnaplót? Hogyan lehet ez egy kedvenc tárgy?

Kinézetre is egy szürke jellegtelen tárgy, ráadásul irat. Csúnya műbőr kötéssel, aminek még az illata is a szocializmus évtizedeit juttatja eszünkbe.

2021. december 09.
Eke István és a török kori hírlövő mozsár

Az emberi történelem során mindig voltak olyan eszközök, amelyek jelezték a közelgő veszélyt. A régebbi korokban ilyen lehetett egy kürt hangja, vagy a félrevert harang zúgása.

2021. december 07.
Horváth Imre és a Freddy dohányzóasztal

Évekkel ezelőtt elérkeztünk oda, hogy a múzeumok nemcsak a fából készült - úgynevezett stílbútorokat - gyűjtik, hanem már a faforgácslap alapanyagú, bútorgyári szalagokon legördülő különféle fantázianévvel ellátott, kombinálható szekrénysorokat is.

2021. december 06.
Béres Katalin Czobor Lacika portréjával

Három éve egy kisfiú, augusztus óta pedig egy kislány unoka aranyozza be családunk napjait. Csodálatos látni testi, szellemi fejlődésüket, érezni szeretetüket, látni mosolyukat. Általuk egy eddig ismeretlen, semmihez sem hasonlítható érzéssel, a nagyszülői szeretettel lettünk gazdagabbak.

2021. december 03.
Dr. Kostyál László és az ónémet kistálaló

A meglehetősen elhasználódott állapotban, hiányosan a Göcseji Múzeumba került, népies ónémet stílusban, 1870-1880 körül, fenyőfából készült kistálaló szekrény viszonylag gyakori típust képvisel. Háromszintes.

2021. december 01.
Varju András a vívótőrrel és a fejvéddel

Gyakran kerül az ember választás elé. Van, hogy az ember életét alapvetően meghatározó kérdésekben, de olyan is akad amikor nem sorskérdésekben ugyan, de muszáj dönteni.

2021. november 30.

Meglepetéssel készülünk decemberben, pontosabban december első huszonnégy napján.